Vreemde talen

Engels

Al enkele jaren geven wij op school in alle groepen Engelse les ofwel VVTO. Onder VVTO (vroeg vreemdetalenonderwijs) wordt verstaan: het aanbieden van een vreemde taal vanaf de eerste groepen van het basisonderwijs. De meeste landen om ons heen bieden leerlingen vanaf zes jaar Engels aan. In Nederland staat het vak vaak vanaf groep 7 op het programma. De Brandsma heeft ervoor gekozen om het vak eerder aan te bieden. We willen de kinderen de ruimte bieden hun ambities te ontdekken. Daarnaast leven we in een maatschappij die steeds internationaler wordt en waarin de kennis van Engels nodig is. En omdat kinderen voor hun zevende jaar heel gemakkelijk simultaan een andere taal oppikken.

'My name is Tom' en 'Take it easy'

• Voor de groepen 1 en 2 gebruiken we de methode ‘My name is Tom’. Deze methode legt de nadruk op de natuurlijke manier van taalverwerving bij kinderen door computerspelletjes, liedjes en eenvoudige Engelse woorden.
  • Voor de groepen 3 t/m 8 is er de methode ‘Take it easy’. Dit is een digibord-methode waarmee de leerlingen op een originele manier visueel en auditief onderwezen worden in correct Engels. De leerlingen doorlopen de methode via thematische filmpjes, leuke clips en prikkelende opdrachten. Tijdens de les kan de leerkracht via het digibord de Take it easy-teachers inzetten.

Frans

De methode ‘Le Petit Tour’ neemt de kinderen uit groep 8 mee naar Frankrijk. Ze vertrekken op de fiets en in 10 etappes leren ze op een speelse manier de eerste beginselen van de Franse taal. Net als de deelnemers aan de grote Tour de France ‘reizen’ ze door Frankrijk. Aangekomen in Parijs ontvangt ieder kind een diploma.

Goed opgeleide docenten van de Alliance Française geven de lessen bij ons op school. De lessen zijn zo opgebouwd dat alle leerlingen in de groep kunnen meedoen.